Skip to Menu Skip to Search Contact Netherlands Websites & talen Skip to Content

Het Europese HEALROAD consortium, waar SGS INTRON onderdeel van is, werkt aan de ontwikkeling, optimalisatie en acceptatie in de markt van zelfherstellend asfalt, oftewel Self Healing asfalt. Tijdens de Infravation in Keulen op donderdag 26 oktober werd het Self Healing asfalt gepresenteerd aan het grote publiek.

healroad

Aan het asfalt zijn staalvezels toegevoegd. Voordat het asfalt na enige jaren gaat rafelen, is het mogelijk om aanwezige micro-scheurtjes in het asfalt te herstellen via inductie. De toplaag wordt met deze techniek verwarmd en vernieuwd. Hierdoor kan het wegdek opnieuw voor langere periode worden gebruikt.

Het doel van het consortium is om een kostenvoordelige en toepasbare techniek te ontwikkelen voor wegbeheer om onder meer de overlast voor het verkeer te verminderen door het beperken van langdurig gesloten wegen in verband met onderhoud. Daarnaast wordt zo efficiënt mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen, zoals niet-hernieuwbare grondstoffen. Er is onderzocht of bijvoorbeeld metaal uit oude autobanden kan worden gebruikt voor de staalvezels.

Het self healing asfalt ligt al sinds 2010 op verschillende plaatsen, waaronder Vlissingen, Tilburg, Enschede, op de N348 in Gelderland en sinds deze zomer in Bergisch Gladbach ten oosten van Keulen.

Het HEALROAD-consortium bestaat uit SGS INTRON, Bundesanstalt für Straßenwesen (BASt), Heijmans, de Universiteit van Nottingham, de Universiteit van Cantabria en de European Union Road Federation (ERF).