Skip to Menu Skip to Search Contact Netherlands Websites & talen Skip to Content

Glutenvrije productcertificering aan de hand van het symbool met doorgestreepte aar – een standalone audit op basis van de AOECS-norm voor glutenvrije voedingsmiddelen

De vereniging van Europese coeliakieverenigingen (AOECS) is een overkoepelende non-profitorganisatie van 35 nationale coeliakieverenigingen. Het symbool met doorgestreepte aar, dat in licentie wordt gegeven aan bedrijven die voldoen aan de AOECS-norm voor glutenvrije voedingsmiddelen, laat aan de consument weten dat het product veilig is. Het wordt gepromoot door coeliakieorganisaties over de hele wereld en is internationaal erkend.

Coeliac UK, een lid van de AOECS, biedt certificering aan die u herkent aan het symbool met doorgestreepte aar, bedoeld voor fabrikanten en retailers die voeding en dranken verkopen in het Verenigd Koninkrijk, Europa en de rest van de wereld.

Belangrijke feiten over certificering

  • Er zijn drie verschillende licenties, naargelang het voedselbedrijf is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, Europa of elders
  • Producten met het symbool met doorgestreepte aar en alle gebruikte ingrediënten in die producten mogen maximaal 20 mg/kg (ppm) gluten bevatten. Alleen producten met meerdere ingrediënten of verwerkte producten, zoals fruitrepen, kunnen een certificering krijgen. Producten die uit één ingrediënt bestaan of van nature onbewerkt zijn, zoals vers fruit, kunnen niet worden gecertificeerd
  • Fabrieken die AOECS-gecertificeerde producten vervaardigen moeten een jaarlijkse audit ondergaan, en ook de eindproducten worden jaarlijks getest in geaccrediteerde laboratoria
  • Nieuwe producten kunnen op elk moment tijdens het jaar worden toegevoegd aan de certificering, zonder extra kosten
  • De jaarlijkse licentievergoeding varieert naargelang de omzet en export van de glutenvrije producten die zijn opgenomen in de certificering
  • AOECS-audits kunnen als standalone audit worden uitgevoerd of in combinatie met een erkende voedselveiligheidsaudit, bijvoorbeeld een van de GFSI-audits
  • Er werd een vrijblijvende BRC 'bolt-on' module (Module 12) ontwikkeld die van toepassing is op voedingsmiddelenfabrikanten die glutenvrije voeding produceren volgens de AOECS-norm

Certificeringsproces

  1. Ga na welk type licentie en certificering u nodig heeft (EU, internationaal of VK) en dien een aanvraag in. Er zijn geen kosten verbonden aan het invullen van dit aanvraagformulier. Uw jaarlijkse certificerings-/licentiebijdrage wordt berekend door Coeliac UK
  2. Zorg ervoor dat uw productiefaciliteit klaar is voor een audit ter plaatse door middel van een zelfbeoordeling of hiaatanalyse
  3. Plan uw audit met SGS
  4. Wanneer u slaagt voor de audit ontvangt u een conformiteitscertificaat, uitgegeven door SGS, om aan te tonen dat u voldoet aan de AOECS-norm
  5. Gebruik dit certificaat om uw licentieaanvraag te voltooien en gebruik te mogen maken van het symbool met doorgestreepte aar
  6. Bescherm de integriteit van uw certificering door jaarlijks interne audits van uw productiefaciliteit te plannen en de nodige productcontroles uit te voeren

Meer informatie over de licentie voor het symbool met doorgestreepte aar vindt u via Coeliac UK.

Wat kan SGS voor u betekenen?

U vindt bij ons een waaier aan oplossingen om u te helpen bij het verkrijgen van een licentie voor het symbool met doorgestreepte aar:

  • Zelfbeoordeling: we leveren een zelfbeoordelingsformulier, ontwikkeld in samenwerking met Coeliac UK, dat u kunt gebruiken om na te gaan of u klaar bent voor de audit van uw faciliteiten
  • Hiaatanalyse: een gekwalificeerde SGS-auditor zal een gedetailleerde analyse maken van het bestaande glutenbeheersysteem in uw bedrijf en dat systeem toetsen aan de eisen van de AOECS-norm
  • Certificering: we controleren en certificeren op basis van de AOECS-norm en maken gebruik van de officiële checklist die in samenwerking met Coeliac UK door onze experts ontwikkeld werd
  • Analyse: wij bieden uitgebreide analyses om gluten in voedingsmiddelen op te sporen met behulp van de PCR-methode (Polymerase Chain Reaction) of de ELISA-methode (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) waarmee zeer kleine hoeveelheden gluten kunnen worden gedetecteerd
  • Training: wij bieden trainingen aan over de vereisten van de AOECS-norm en alle aspecten van het glutenrisicobeheer en de doeltreffende implementatie ervan

Neem vandaag nog contact met ons op en bespreek uw behoeften met een deskundige op het gebied van voedselveiligheid.