Skip to Menu Skip to Search Contact Netherlands Websites & talen Skip to Content

Het certificeringsprogramma voor glutenvrije voedingsmiddelen (GFCP) is een vrijwillig certificeringsprogramma voor beheersystemen dat gebaseerd is op een preventieve, wetenschappelijk onderbouwde benadering voor een veilige productie van glutenvrije voedingsproducten. Het programma werd ontwikkeld na overleg met experts uit de voedingsindustrie, consumentenverenigingen en de overheid. Het GFCP-programma is gebaseerd op de HACCP-norm en wil de gevaren uit het invoer- en productieproces aanpakken, zoals niet-aangegeven gluten. Het maakt deel uit van een door de fabrikant ingediende verklaring over de aanwezigheid van gluten en van het algemene voedselveiligheidsbeheerssysteem.

Vereisten voor certificering

  • De faciliteit moet beschikken over een GMP/HACCP-gebaseerd (of equivalent) voedselveiligheidssysteem dat door audits verifieerbaar is
  • De faciliteit moet worden onderworpen aan een jaarlijkse audit door een audit-/certificeringsbedrijf met een GFCP-licentie. GFCP-audits kunnen als standalone audit uitgevoerd worden, of in combinatie met een erkende voedselveiligheidsaudit, bijvoorbeeld een van de GFSI-auditnormen
  • Alle GFCP-gecertificeerde productiefaciliteiten moeten via hun beheersystemen controleren of alle eindproducten, ongeacht of ze een GFCP-logo dragen, de maximale toegestane hoeveelheid gluten niet overschrijden, rekening houdend met de regels van het land waar het product uiteindelijk wordt verkocht
  • De ingrediënten in GFCP-gecertificeerde producten mogen maximaal 20 ppm gluten bevatten

GFCP-normen en -beleidsregels en GFCP-handleiding

Certificeringsproces

  1. Dien een aanvraag in bij het GFCP-programma om een officiële kopie te verkrijgen van de GFCP-normen en -beleidsregels, de GFCP-handleiding en ander GFCP-referentiemateriaal. Er geldt een eenmalige aanvraagvergoeding
  2. Vul de licentieovereenkomst (PLA) van het GFCP-programma en het gedetailleerde GFCP-schema "A" in, en stuur deze vervolgens rechtstreeks naar de Allergen Control Group (ACG)
  3. Voer een zelfbeoordeling of hiaatanalyse uit om te controleren of uw productiefaciliteit klaar is voor een audit ter plaatse
  4. Boek uw audit bij SGS, een certificerende organisatie die geaccrediteerd is volgens GFCP ISO 17021-1
  5. Wanneer u slaagt voor de audit ontvangt u een COR (Certificate of Recognition)
  6. Bescherm uw erkenningsstatus door te allen tijde aan de GFCP-vereisten te voldoen, onder meer door elk jaar een audit uit te voeren en het schema "A" te updaten

Meer informatie over het GFCP-programma

Wat wij bieden

Als wereldleider op het gebied van inspectie, audits, certificering, analyse en controle biedt SGS een brede waaier aan oplossingen op het vlak van voedselveiligheid:

  • Hiaatanalyse en auditvoorbereiding: een gedetailleerde evaluatie van het bestaande beheersysteem voor allergenen/gluten in uw bedrijf en benchmarking op basis van het GFCP-programma
  • Certificering: op basis van het GFCP-programma. GFCP-audits kunnen worden geïntegreerd (bijv. in de GFSI-audits) of als standalone audit worden uitgevoerd
  • Aangepaste audits: op basis van uw eigen interne programma voor glutenvrije producten
  • Analyse: uitgebreide analyses om gluten in voedingsmiddelen op te sporen met behulp van de PCR-methode (Polymerase Chain Reaction) of de ELISA-methode (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) waarmee zeer kleine hoeveelheden gluten kunnen worden gedetecteerd
  • Training: een trainingsprogramma dat is aangepast aan uw unieke behoeften en met aandacht voor alle aspecten van het risicobeheer voor allergenen/gluten en de doeltreffende implementatie ervan

Neem vandaag nog contact met ons op en bespreek uw behoeften met een deskundige op het gebied van voedselveiligheid.