Skip to Menu Skip to Search Contact Netherlands Websites & talen Skip to Content

Identificatie van voedingsmiddelen – controleer de herkomst en authenticiteit van uw voedingsmiddelen aan de hand van isotopenanalyse

Voedselfraude is een toenemend probleem in elk stadium van de supply chain van eet- en drinkwaren. Consumenten zijn waakzamer dan ooit als het gaat over de veiligheid, kwaliteit en herkomst van de voedingsmiddelen die ze kopen en bedrijven moeten kunnen garanderen dat de informatie op het etiket nauwkeurig is. Bij de identificatie van voedingsmiddelen aan de hand van fingerprinting wordt gebruik gemaakt van isotopenanalyse om de authenticiteit van de ingrediënten te bepalen. Dit kan helpen om de reputatie van uw bedrijf te beschermen en de klantenbinding te verbeteren.

Toenemende voedselfraude

Voedselfraudeurs gebruiken allerlei methoden voor financieel gewin. Het gaat dan onder meer om het verkeerd etiketteren van producten en het vervalsen of niet verstrekken van documentatie, het gebruik van niet-goedgekeurde processen en het vervangen, verdunnen of toevoegen van ingrediënten aan een product zonder dit te melden. Omdat ingrediënten van binnenlandse leveranciers of specifieke geografische regio's vaak duurder zijn, gebruiken fraudeurs ingrediënten uit gebieden waar de prijzen lager liggen of vervangen ze ingrediënten door synthetische stoffen. Voedingsmiddelen die vaak vervalst of verkeerd voorgesteld worden, zijn onder andere olijfolie, melk, honing, sinaasappelsap, vis, koffie en kruiden en specerijen.

Waarom kiezen voor fingerprinting door SGS?

Fingerprinting is een proces waarbij de unieke isotopische vingerafdruk van een ingrediënt wordt geïdentificeerd met behulp van IRMS (Isotope Ratio Mass Spectrometry). Deze vingerafdruk bevat de verhoudingen van wel vijf belangrijke elementen – koolstof, stikstof, zuurstof, waterstof en zwavel – die elk worden beïnvloed door het bronmateriaal, het productieproces en de omgevingsfactoren die typisch zijn voor de plaats van herkomst. Hierdoor is de vingerafdruk uniek voor elk ingrediënt en kan deze worden gebruikt om te bepalen waar het ingrediënt werd geproduceerd en welke verwerking het heeft ondergaan.

Fingerprinting kan voor de volgende zaken worden gebruikt:

  • De geografische oorsprong van een ingrediënt controleren
  • De authenticiteit nagaan van ingrediënten die als natuurlijk zijn gelabeld
  • Additieven zoals suiker identificeren die niet zijn vermeld
  • Het gebruik van kunstmeststoffen in organische producten detecteren

Het kan u helpen op verschillende vlakken:

  • Voedselfraude voorkomen
  • Risico's verlagen
  • De volledige controle over uw supply chain behouden
  • Uw reputatie versterken
  • De klantenbinding verbeteren

Ongeëvenaarde ervaring met het analyseren van voedingsmiddelen

Wij zijn 's werelds grootste en meest toonaangevende bedrijf op het gebied van inspecties, controles, analyses en certificeringen met een internationaal netwerk van voedingswetenschappers en laboratoria om de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van uw voedingsmiddelen te garanderen. We helpen u ervoor te zorgen dat uw onderneming voldoet aan alle regelgeving en de eisen van de consument.

Neem contact met ons op voor meer informatie.