Skip to Menu Skip to Search Contact Netherlands Websites & talen Skip to Content

Regelmatig krijgen we de vraag welke registraties moeten worden bijgehouden door drukkers. Daarom hieronder beknopt een overzicht. Niet alle drukkers werken exact hetzelfde, en ook niet alle systemen zijn gelijk. Onderscheid wordt gemaakt tussen drukkers die ordergericht werken (papier wordt per order ingekocht) en die voorraadgericht werken (papier wordt op voorraad ingekocht, orders worden vanuit de voorraad ingevuld), of beide.

Ordergericht

 1. Een overzicht van gecertificeerde orders / verkopen.
  Per order dient bijgehouden te worden hoeveel producten er zijn gemaakt per half jaar. Dit kan in kilo’s, maar ook in aantal vellen of eventueel in aantal stuks (bijvoorbeeld bij brochures). Dit hoeft niet in een overzicht te staan tijdens de audit, maar moet wel direct op te roepen te zijn.
 2. Een overzicht van de gecertificeerde inkopen voor de gecertificeerde orders (in principe zou dit overzicht al kunnen bestaan uit de ordernummers, zolang vanuit de ordernummers verder alle informatie tevoorschijn gehaald kan worden: leverancier, hoeveelheid FSC materiaal geleverd in kilo's of vellen, leveranciersfactuur, klant, hoeveelheid producten besteld en gemaakt).

Voorraadgericht

 1. Overzicht van gecertificeerde orders / verkopen
  Per order dient bijgehouden te worden hoeveel producten er zijn gemaakt per half jaar. Dit kan in kilo’s, maar ook in aantal vellen of eventueel in aantal stuks (bijvoorbeeld bij brochures). Dit hoeft niet in een overzicht te staan tijdens de audit, maar moet wel direct op te roepen te zijn.
 2. Overzicht van de gecertificeerde inkopen in kilo's of in vellen (zolang de maat en het gramsgewicht maar bekend is)
 3. Overzicht van de gecertificeerde voorraad in kilo's of in vellen (zolang de maat en het gramsgewicht maar bekend zijn)

Algemeen

 1. Procedure die alle werkzaamheden die van belang zijn voor de onderhouding van de Chain-of-Custody beschrijft en waarin de verantwoordelijkheden gedefinieerd zijn.
 2. Registratie van trainingen van personeel
 3. Orderbevestigingen, facturen en transportbonnen van het gecertificeerde materiaal moeten worden bewaard
 4. Bij uitbesteding: Lijst met bedrijven waar uitbesteed wordt (deze lijst moet tijdens de audit beschikbaar zijn, zodat eventuele wijzigingen of aanvullingen door de auditor kunnen worden meegenomen in de rapportage)
 5. Bij uitbesteding (kan beter ook bij punt 4 vermeld worden): Registraties rondom het uitbestedingsproces (bv. welke werkzaamheden worden uitbesteed, welk en hoeveel materiaal wordt geleverd, hoeveel producten worden gemaakt)
 6. Registratie van FSC logogoedkeuringen