Skip to Menu Skip to Search Contact Netherlands Websites & talen Skip to Content

SGS is al enige jaren actief met certificering voor UTZ Certified. De vraag naar deze diensten is de afgelopen maanden aanzienlijk toegenomen en in antwoord daarop rolt SGS nu een wereldwijd programma uit voor het leveren van audits en certificering voor UTZ onder één centrale accreditatie.

UTZ Kapeh betekent “goede koffie” in de Maya taal. Toen de norm in 2001 werd gelanceerd was dat uitsluitend voor koffie. Sindsdien zijn ook normen ontwikkeld voor thee en cacaobonen en de beherende organisatie heet nu UTZ Certified. Het hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam. Niet minder dan 1600 organisaties vanuit de hele wereld zijn aangesloten bij UTZ Certified. Daaronder bevinden zich ook de concerns met internationaal befaamde merken. Van alle duurzame koffie die wereldwijd wordt verkocht is een derde gecertificeerd voor UTZ. Maar UTZ maakt haar visie niet alleen door certificering waar; ze ondersteunen de boeren in de producerende landen met trainingen en andere programma’s.

Voor elk product zijn er 2 protocollen, één voor het verbouwen waarbij een plantage wordt gecertificeerd (Code of Conduct) en één voor de verdere stappen in de keten zoals handel en verwerking tot eindproduct (Chain of Custody). De consument verkrijgt hiermee zekerheid dat het product voorzien van een UTZ Good Inside logo afkomstig is van een plantage waar verstandig wordt omgesprongen met de natuur en waar werknemers goed worden behandeld en beloond. De boer ontvangt een betere prijs voor een beter product; de consument ziet het belang en is bereid iets meer te betalen bij de kassa. Naast het UTZ logo vindt je op ieder product ook een productiecode die je kan intypen op een Internet site om de herkomst te zien.

In onze contreien bevinden zich relatief veel handelaren en verwerkers (denk aan havens zoals Amsterdam, Antwerpen en Rotterdam) alsmede merkfabrikanten van koffie, thee en chocola. Elke partij in de keten dient aan te tonen dat ze UTZ gecertificeerde producten scheiden van niet-gecertificeerde. De methoden en toetsingen daarvoor zijn vastgelegd in het Chain of Custody protocol. De onderwerpen die in de audits getoetst worden zijn met name de “traceability” vand de leverings- en productiestromen, de kwaliteit van de registratie en documentatie, en het juiste gebruik van het UTZ logo. Dit zijn zaken die zich goed lenen voor een combinatie met toetsing van kwaliteit en voedselveiligheid. Daarom kan SGS certificering voor UTZ vaak in combinatie aanbieden met normen zoals BRC, IFS en FSSC 22000, maar ook met andere duurzaamheidsschema’s zoals RSPO voor palmolie. Voor bedrijven die in meerdere landen actief zijn biedt SGS het voordeel van lokale aanwezigheid in meer dan 100 landen.

Naast audits en certificering levert SGS training en gap-analyses voor organisaties die zich willen aansluiten bij UTZ Certified en de duurzaamheid van hun producten willen aantonen middels het UTZ logo. Bovendien hebben wij ter introductie onlangs een aantal webinars georganiseerd. Mocht u geïnteresseerd zijn om deze alsnog te volgen, neemt u dan contact op met Email zodat wij een link kunnen doorsturen. Uiteraard staat ons foodteam klaar om uw vragen te beantwoorden.