Skip to Menu Skip to Search Contact Netherlands Websites & talen Skip to Content

Misschien las u recent in de media over voedsel dat vervuild is met resten van minerale oliën - in hoofdzaak de stoffen MOSH en MOAH. Aangezien deze laatste ervan verdacht wordt kankerverwekkend en hormoonverstorend te zijn, zorgde de berichtgeving voor onrust in zowel de voedselsector, als bij consumenten. Een dieper inzicht in deze contaminaties is vandaag dan ook zeer actueel en relevant. In onze gecertificeerde laboratoria kunnen wij voedsel en verpakkingen analyseren op de aanwezigheid van minerale oliën als MOSH en MOAH.

Als sinds de jaren ’90 wordt in onderzoeksrapporten melding gemaakt van het gezondheidsrisico van minerale olieresten in voeding. De afgelopen jaren nam de aandacht voor de problematiek enkel toe. Instellingen uit de sector, zoals EFSA (European Food Safety Authority) en het BfR (Duits Federaal Instituut voor Risicoberekening), erkenden intussen de risico’s voor de voedselveiligheid, en vaardigden het advies uit om het contact van minerale oliën met voedsel te minimaliseren.

Wat zijn MOSH en MOAH?
MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons – verzadigde koolwaterstoffen) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons – aromatische koolwaterstoffen) en zijn beide afkomstig uit minerale oliën. Vooral over deze laatste bestaat een sterk vermoeden dat ze de gezondheid schaadt. De stof zou kankerverwekkend en hormoonverstorend zijn, en haar mutageen karakter zou het DNA kunnen veranderen. Anderzijds zou MOSH de organen kunnen beschadigen wanneer deze stof zich ophoopt in het lichaam.

Contact met voeding
Gerecycleerd karton is de belangrijkste oorzaak van voedselcontaminaties met minerale olieresten. Oude drukinkten kunnen immers MOSH en MOAH bevatten, en via het recycleringsproces in kartonnen voedselverpakkingen terechtkomen. Vervolgens kunnen deze stoffen via verdamping of direct contact migreren met de voedselinhoud. Voornamelijk voedingsmiddelen met een groot oppervlak, een hoog vetgehalte en verpakt in gerecycleerd karton vormen een hoog risico – denk bijvoorbeeld aan zoetwaren, granen en graanproducten (zoals rijst, meel, pasta en gebak) of levensmiddelen in poedervorm. Ook uitlaatgassen, smeermiddel of lijm kunnen de aanwezigheid van MOSH en MOAH verklaren. Door de verschillende manieren van contaminatie is de problematiek een lastige materie.

Oplossingen voor voedselverpakkingen
Om contact tussen voeding en minerale olieresten te minimaliseren, kunt u ervoor opteren om nieuw karton te bedrukken met bio-inkt van plantaardige oliën, of om aan de binnenzijde van uw verpakking een interne film als extra barrière toe te voegen. Verder is het vooral wachten op Europese of nationale wetgeving die de problematiek aan banden legt. Tot die tijd is het aan de verschillende spelers uit de voedingsindustrie om de nodige maatregelen te nemen.

Wat SGS voor u kan doen
SGS is wereldleider op het gebied van inspectie, analyse, controle en certificering. Wij zijn actief in onder meer voedselanalyses, het testen van verpakkingen en voedselcontactmaterialen. Samen met u gaan we na of u als voedselfabrikant, importeur of commerciële onderneming aan de wettelijke eisen en de verwachtingen van de consumenten en handelspartners voldoet. In onze ISO17025 geaccrediteerde laboratoria kunnen wij de analyse van MOSH en MOAH in voeding en verpakkingsmiddelen verzorgen. Uiteraard ontvangt u een gedetailleerde rapportage. Ook voor andere onderzoeken op het gebied van voedsel en verpakkingen kunt u bij ons terecht.

Neem contact op voor meer informatie:
Voeding - foodlabs@sgs.com of telefonisch via +31(0)88 214 45 00
Verpakkingen -  nl.fcm@sgs.com of telefonisch via +31(0)88 214 45 15