Skip to Menu Skip to Search Contact Netherlands Websites & talen Skip to Content

Afgelopen weekend berichtten Nederlandse media over de aanwezigheid van giftige schimmelstoffen in ambachtelijke bieren. Vanuit ons erkend foodlaboratorium in Spijkenisse kunnen we u ondersteunen met de nodige analyses.

De berichtgeving kwam er naar aanleiding van een onderzoek van het Rikilt onderzoeksinstituut voor voedselveiligheid. Uit het onderzoek bleek dat ambachtelijk gebrouwen bieren gemiddeld meer giftige schimmelstoffen bevatten dan industrieel geproduceerde bieren. Bij dagelijkse inname kan dit hoger gehalte schimmels een risico vormen voor de gezondheid.

De boosdoener: DON of deoxynivalenol

Vrijwel elk bier bevat de schimmelgifstof deoxynivalenol - kortweg DON. De stof zou niet extreem giftig zijn, maar wel het immuunsysteem onderdrukken, alsook braken en diarree kunnen veroorzaken. In het segment ambachtelijk gebrouwen bieren bleek net dit DON-gehalte gemiddeld hoger te liggen dan bij de overige bieren uit het onderzoek. Bij 22 ambachtelijke bieren lag de concentratie DON boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid.

SGS analyseert uw product

Wenst u uitsluitsel over de aanwezigheid en concentratie van giftige schimmelstoffen in uw bier? SGS Nederland is een erkend controle- en inspectieorgaan. Vanuit ons foodlab in Spijkenisse kunnen we u ondersteunen met de nodige analyses. Voor meer informatie neemt u contact op met onze experts van het foodlaboratorium.

Contactinformatie
t    +31 (0) 882 144 500
e    foodlabs@sgs.com