Skip to Menu Skip to Search Contact Netherlands Websites & talen Skip to Content

Het Europese HEALROAD-consortium werkt aan de ontwikkeling, optimalisatie en acceptatie in de markt van zelfherstellend asfalt, oftewel selfhealing asfalt. Tijdens de Infravation in Keulen op donderdag 26 oktober werd het selfhealing asfalt gepresenteerd aan het grote publiek. SGS INTRON is onderdeel van het consortium.

healroad

Voordat asfalt na enige jaren gaat rafelen, is het mogelijk om aanwezige micro-scheurtjes in het asfalt te herstellen via inductie als staalvezels aan het asfalt zijn toegevoegd. De toplaag wordt middels inductietechniek verwarmd en vernieuwd. Hierdoor kan het wegdek opnieuw voor langere periode worden gebruikt.

Het doel van het consortium is om een kostenvoordelige en toepasbare techniek te ontwikkelen voor wegbeheer om onder meer de overlast voor het verkeer te verminderen door het beperken van langdurig gesloten wegen in verband met onderhoud. Daarnaast wordt zo efficiënt mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen, zoals niet-hernieuwbare grondstoffen. Er is onder meer onderzocht of metaal uit oude autobanden bruikbaar is als vervanging van de staalvezels.

Sinds 2010 ligt het selfhealing asfalt op verschillende plaatsen, waaronder Vlissingen, Tilburg, Enschede, op de N348 in Gelderland en sinds deze zomer in Bergisch Gladbach ten oosten van Keulen.

Het HEALROAD-consortium bestaat uit Bundesanstalt für Straßenwesen (BASt), Heijmans, de Universiteit van Nottingham, de Universiteit van Cantabria, de European Union Road Federation (ERF) en SGS INTRON.