Skip to Menu Skip to Search Contact Netherlands Websites & talen Skip to Content

Antidumping- en antisubsidiemaatregelen tegen zonnepanelen van Taiwanese, Maleisische en Chinese oorsprong zijn niet langer van kracht sinds 3 september 2018. Dit betekent dat importeurs geen extra importkosten meer hoeven te betalen voor panelen uit Taiwan, Maleisië en China. De verwachting is dat deze maatregel zal leiden tot extra import van deze landen naar de EU.

Toch zullen zonnepanelen nog steeds speciale aandacht krijgen van de douaneautoriteiten in heel Europa. In het bijzonder zullen ze zich concentreren op het volgende:

Frauduleuze handelaren: tijdens de periode waarin de antidumpingmaatregelen van kracht waren, hebben een aanzienlijk aantal handelaren geprobeerd deze maatregelen te omzeilen. De douane richt zich nog steeds op deze handelaars. Het in beslag nemen van zonnepanelen kan een gevolg zijn van het werken met deze handelaars. Daarom zal screening van handelspartners in de nabije toekomst erg belangrijk blijven.

Douanewaarde: hoewel antidumpingmaatregelen niet meer van kracht zijn, zullen de douaneautoriteiten de aangegeven douanewaarde van ingevoerde zonnepanelen analyseren. De prijzen zouden kunnen dalen als gevolg van het besluit van de Europese Commissie, maar de douane zal beoordelen of de aangegeven prijzen realistisch zijn.

Naleving van de btw: naar verwachting zullen meer partijen de zonnepanelenmarkt betreden naar aanleiding van het besluit van de Europese Commissie. Deze partijen zijn vaak betrokken bij ingewikkelde transacties met doorverkoop. Btw-naleving is dan altijd een groot probleem, vooral als zonnepanelen in de douane zijn ingeklaard met fiscale vertegenwoordiging.


SGS Maco is gespecialiseerd op het gebied van douanediensten met betrekking tot zonnepanelen. We helpen enkele van de grootste handelaren in zonnepanelen in Europa om aan de douaneformaliteiten te voldoen. We hebben een goede reputatie bij het screenen van handelspartners en hebben veel kennis van de zonnepanelenindustrie. Tevens zijn we de leidende fiscale vertegenwoordiger van Nederland.


Aarzel niet om contact op te nemen als u vragen heeft over de beslissing van de Europese Commissie of als u hulp nodig hebt bij het invoeren van zonnepanelen: nl.maco.customer@sgs.com of bel naar 0031-475425800.


Erik van Cann
Productmanager btw-dienstverlener / zonnepaneelspecialist