Skip to Menu Skip to Search Contact Netherlands Websites & talen Skip to Content

In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 oktober 2018 is BepiColombo, een onbemand ruimtevaartuig, succesvol gelanceerd. Na een voorbereiding van zo’n 15 jaar werd hij de ruimte ingebracht vanuit de Franse gemeente Kourou in Frans-Guyana, met als eindbestemming Mercurius. De reis zal maar liefst 7 jaar duren: een spannende missie, waarbij we meer zullen leren over Mercurius, het ontstaan van het zonnestelsel en de leefbaarheid van exoplaneten. BepiColombo is een gezamenlijke missie van de ESA en het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), uitgevoerd onder leiding van de ESA.

Mercurius

Of SGS daadwerkelijk mee de ruimte inging? Nee. Maar onze collega’s van de Dangerous Goods & Cargo Compliance-afdeling in Nederland hebben er mede voor gezorgd dat BepiColombo gelanceerd werd. Hoe is de samenwerking tussen de Europese Ruimtevaartorganisatie en SGS ontstaan en welke rol hebben wij gespeeld? Veerle Melis, expert ter zake, vertelt ons de ins en outs.

De rol van SGS

“Wij begeleiden al jaren speciale projecten van de ESA. Voor het BepiColomo-project heeft onze Dangerous Goods & Cargo Compliance-afdeling ervoor gezorgd dat alle gevaarlijke stoffen op een correcte manier werden verpakt, gedocumenteerd en voorzien van de nodige opschriften en etiketten, zodat ze klaar waren voor transport. BepiColombo zelf bevat ook gevaarlijke stoffen: ook hier is alles geïnspecteerd en gecontroleerd. Voor gevaarlijke stoffen die niet standaard volgens de regelgeving verpakt kunnen worden moet een toestemming aangevraagd worden bij de overheid van het land van vertrek - wij schakelen dan rechtstreeks met desbetreffende overheid om een uitzondering aan te vragen. Concreet betekent dit dat we documenten moeten voorleggen die de veiligheid van het vervoer van de gevaarlijke stoffen kunnen garanderen.”

Contact

Meer weten over Gevaarlijke Stoffen in luchtvracht? Aarzel niet om contact op te nemen met onze expert, Veerle Melis.