Contact

Waar bent u naar op zoek?

Food recalls en incidenten

January 21, 2020
food

Als een product niet voldoet aan de eisen van voedselveiligheid of kwaliteit, kan dit aanleiding zijn voor een recall van het betreffende product.

Diverse standaarden voor voedselveiligheid hebben een meldingsplicht voor recalls en incidenten.

In deze standaarden is ook een termijn opgenomen, waarbinnen de certificerende instelling geïnformeerd moet worden. Veelal is dit 3 werkdagen. De auditor zal tijdens de certificatieaudit controleren of deze werkwijze is opgenomen in de procedures en ook nagaan of de meldingsperiode is gehandhaafd.

Welke food recalls moeten gemeld worden? 
Alleen echte recalls dienen gemeld te worden.
Het blokkeren van producten in opslag, of onder controle van de producent (denk aan opslag bij een logistieke dienstverlener, maar nog niet aan een klant uitgeleverd) valt buiten de meldingsplicht. Dit geldt ook voor overschrijdingen van (bv MRL-)niveaus, waarover wel de afnemer wordt geïnformeerd, maar waar na overleg met de NVWA (Nederlandse Voedsel-
En Warenautoriteit) / FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) geen recall nodig is.

Als handleiding voor recall (-meldingen) kan de meldingswijzer van de NVWA gebruikt worden.

Bent u bij SGS gecertificeerd?
Bekijk hier de uitleg over het melden van food recalls en incidenten bij SGS.

 

Verwante nieuws

main feature food production
Business nieuwsSeptember 17, 2021

REALIZE – het programma voor een succesvolle voedselveiligheidscultuur

Dit programma helpt bedrijven een succesvolle voedselveiligheidscultuur te bereiken en te voldoen aan de nieuwste GFSI-vereisten.
main feature seafood
Business nieuwsJanuary 25, 2021

Nieuwe standaarden voor visproducten

Als producent en leverancier in de vissector heeft u te maken met verschillende wetgevingen en controles met betrekking tot voedselveiligheid. Als producent in de vissector zijn er verschillende etiketteringseisen en microbiologische en chemische eisen waar u rekening mee moet houden.
main feature bee on flower
Business nieuwsDecember 17, 2020

Het antwoord op al uw vragen rondom de verplichte milieuregistratie en -certificering in de sierteelt

De duurzame productie van sierteeltgewassen wordt steeds belangrijker. Niet alleen de overheid, ook afnemers en de marktplaats vinden dat bloemen en planten met respect voor natuur en milieu geproduceerd en verhandeld moeten worden. Royal FloraHolland stelt de digitale milieuregistratie en -certificatie binnenkort verplicht voor al haar aanvoerders.
main feature sunflowers
Business nieuwsOctober 07, 2020

Milieuregistratie en -certificering in de sierteelt

Duurzame productie en producten zijn de toekomst. Dit geldt ook voor de sierteeltsector. Royal FloraHolland vraagt al hun aanvoerders om digitale milieuregistratie te voeren en een milieucertificaat te behalen. Het verkrijgen van een milieucertificaat bestaat uit drie stappen: selecteren, registreren en certificeren.

Gerelateerde Nieuws

  • SGS Nederland B.V.

Malledijk 18,

, 3208 LA,

Spijkenisse, Nederland