Contact

Waar bent u naar op zoek?

Nieuwe samenwerking voor veiligere warmte- en koudenetten

June 01, 2021
PA montage cobrascanner 344x252

Er worden steeds meer warmte- en koudenetten gebruikt in woningen en andere gebouwen, om op een duurzame wijze warmte of koeling te genereren. Om de integriteit van deze installaties te waarborgen voert SGS lasonderzoek uit.

Met ingang van 1 mei 2021 is SGS gevalideerd om voor Vattenfall, Phased Array lasonderzoek uit te voeren op dunnere wanddiktes tussen 2.6 en 4.0 mm op EN13941 leidingdiameters DN32 tot DN200. Deze alternatieve lasonderzoeksmethode is gebaseerd op de NEN-EN-ISO 20601:2019 en is gecombineerd met een specifiek voorschrift van Vattenfall dat toepasbaar is op onder andere de warmte- en koudenetten.

Wat is een warmte- of koudenet?
Een warmte- of koudenet is een geheel van onderling verbonden leidingen en hulpmiddelen die noodzakelijk zijn voor stadsverwarming of -koeling. Stadsverwarming of -koeling is de distributie van thermische energie in de vorm van bijvoorbeeld stoom, warm water of gekoelde vloeistoffen vanuit een centrale productie-installatie. Het ondergrondse netwerk dat verbonden is met meerdere gebouwen of locaties zorgen voor de verwarming of -koeling van ruimtes of processen. 

Hoe werkt Phased Array Onderzoek
Om de integriteit van de lassen aan de warmte en -koudenetten te waarborgen wordt er niet-destructief volumetrisch onderzoek uitgevoerd. Het doel van een volumetrisch lasonderzoek is dat er zowel oppervlaktegebreken als indicaties in het materiaal worden gevonden. Voorbeelden van volumetrisch onderzoeken zijn Radiografie, Time of Flight Diffraction en Phased Array. 
Bij Phased Array Onderzoek werkt het frequentieveld in de las als een gefocusseerd beeld. De elementen van de taster worden op een slimme manier aangeslagen, waardoor er een geluidsbundel ontstaat met een bundelhoek en focusstand.

Door de complexe bijbehorende software van Phased Array worden onregelmatigheden beter en nauwkeuriger in kaart gebracht in vergelijking met andere ultrasone technieken.

Waarom is Phased Array in dit geval veiliger dan Radiografisch Onderzoek?
Radiografie is een techniek die breed wordt toegepast en al decennialang ingezet wordt voor het controleren van pijpleidingen en lasverbindingen. SGS moet voldoen aan strenge richtlijnen en normen om röntgenstraling te gebruiken voor Radiografisch Onderzoek. Dit houdt onder andere in dat er op de locatie zo weinig mogelijk mensen aanwezig mogen zijn, er moet een afzettingsgebied worden gecreëerd en vaak wordt het onderzoek buiten normale werktijden uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek kunnen pas achteraf op SGS kantoren worden geanalyseerd.

Phased Array neemt deze problemen weg door direct op projectlocatie uitslag te bieden van het onderzoek. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van röntgenstraling en kan het onderzoek gedurende de normale werkuren worden uitgevoerd.

Samenwerking met Vattenfall
Door de uitbreiding van toepasbaar volumetrisch lasonderzoek met behulp van ultrasoon geluid dragen Vattenfall en SGS door deze werkwijze bij aan een veiligere en efficiëntere werkomgeving. 

Heeft u verdere vragen? Martijn de Neef vertelt u hier graag meer over dit onderwerp.

Gerelateerde Nieuws

  • SGS Nederland B.V.

Malledijk 18,

, 3208 LA,

Spijkenisse, Nederland