Skip to Menu Skip to Search Contact Netherlands Websites & talen Skip to Content

De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft aangekondigd dat zij de termijn voor de overgang van de CE-markering naar de nieuwe UKCA-markering met een jaar heeft verlengd tot 1 januari 2023.

Productaudit op tablet

Alle bedrijven die uiterlijk op 1 januari 2022 aan dienden te tonen dat hun producten aan de UKCA-voorschriften voldeden, hebben nu tot 1 januari 2023 de tijd om hieraan te voldoen. Dit geldt voor alle sectoren, met uitzondering van medische hulpmiddelen, waarvoor de deadline 30 juni 2023 geldt.

Lees meer op GOV.UK over de nieuwe richtlijnen van de Britse overheid.

SGS biedt UKCA-markering voor bouwmaterialen en -producten

SGS is een erkende instantie voor het UKCA-keurmerk voor bouwmaterialen en -producten en kan uw bedrijf helpen naar een soepele overgang. We ondersteunen u in goedkeuring van uw producten voor de Britse markt, evenals voor CE-markering.

UK Conformity Assessed

Zoals wellicht bekend heeft Groot-Brittannië, ofwel Engeland, Wales en Schotland, een vervanging op CE-markering geïntroduceerd. Dit keurmerk heet UKCA-markering, ofwel UK Conformity Assessed. Met UKCA-markering mogen producten op de Britse markt worden toegelaten en mag men deze verhandelen. Dit geldt niet voor Noord-Ierland, aangezien zij deel blijven uitmaken van de Europese vrijhandelszone. Daarom dienen producten die in Noord-Ierland worden verhandeld wel te zijn voorzien van CE-markering.

Brexit als aanleiding

Sinds 31 januari 2020 is het Verenigd Koninkrijk uit de vrijhandelszone van de Europese Unie gestapt. Tot aan 1 januari 2023 geldt een overgangsperiode, met uitzondering van medische hulpmiddelen waarvoor de deadline 30 juni 2023 is. Hierna zijn de Europese regels waarbij producten vrij binnen de Europese Unie kunnen worden verhandeld niet meer van toepassing op het Groot-Brittannië. Producten met CE-markering worden in Groot-Brittannië daarom niet meer automatisch erkend. Omgekeerd geldt hetzelfde voor Britse bedrijven die hun producten binnen de Europese markt willen verhandelen. Zij dienen te voldoen aan de Europese regelgeving.

Neem contact op

Voor meer informatie over UKCA-markering van uw bouwmaterialen of -producten kunt u contact opnemen met onze Salesafdeling. Vul het contactformulier in of bel met +31 (0)88 - 214 52 04.

Over SGS

Wij zijn SGS - 's werelds grootste test-, inspectie- en certificeringsbedrijf. Wij worden erkend als de wereldwijde benchmark voor kwaliteit en integriteit. Onze 93.000 medewerkers opereren in een netwerk van 2.600 kantoren en laboratoria en werken samen aan een betere, veiligere en meer verbonden wereld.