Contact

Waar bent u naar op zoek?

Wijzigingen voor het luchtvervoer van lithium batterijen

November 03, 2021
Batterij

Vanaf januari 2022 gelden er nieuwe regels voor het vervoeren van (verpakte) lithiumbatterijen. Let er op dat u op de hoogte bent van de nieuwe regelgeving. Hieronder zetten we alles voor u op een rijtje.

Bedrijven die lithiumbatterijen aanbieden voor vervoer door de lucht, verpakt volgens sectie II van verpakkingsinstructie 965 en 968, hoeven nu nog geen ILT-erkenning te bezitten. Zij vallen op dit moment onder een vrijstelling.

Met ingang van 1 januari 2022 (uiterlijk per 1 april 2022) komt hierin verandering.  Bedrijven moeten dan ook een A- of een E-erkenning bezitten om lithiumbatterijen verpakt volgens de gewijzigde regelgeving (sectie IB) voor luchtvervoer te kunnen aanbieden.

De wijziging gaat per 1 januari 2022 in, maar er geldt een overgangstermijn van 3 maanden waarbinnen de oude verzendwijze nog is toegestaan. 

Wat betekent dit voor u?

  • Vanaf 1 april 2022 mag u losse lithium-ion batterijen (UN3480) en losse lithium-metaal batterijen (UN3090) niet langer verzenden onder Sectie II. Het Sectie II-gedeelte vervalt voor verpakkingsinstructies PI 965 en PI 968.
  • Bent u geen A- of E-erkenninghouder? Dan mag u na 31 maart 2022 geen Sectie IB-batterijen meer aanbieden voor luchtvervoer.
  • Sectie II wordt IB, dus voor dit soort zendingen is een Dangerous Goods Declaration (DGD) voortaan verplicht.
  • Heeft u momenteel uitsluitend getraind/geïnstrueerd personeel (IATA DGR 1.6) voor het versturen van Sectie II batterijen? Dan moet er straks ook personeel zijn getraind conform de bepalingen van IATA DGR hoofdstuk 1.5 (Tabel 1.5.A). 
  • Verpakkingen moeten dadelijk een klasse-9-etiket bevatten, naast het huidige lithiumbatterijkenmerk en het CAO-etiket

Handige tool
Wilt u voortaan snel zien wat de regelgeving is voor het vervoeren van lithium batterijen?
Bekijk de links om een snel overzicht te zien met alle info over het luchtvervoer van lithium ion batterijen en lithium metal batterijen.

SGS kan u een passende oplossing bieden voor de toekomstige wijzigingen. Neem gerust vrijblijvend contact op met de afdeling Training & Advies om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op met ons team via mail of telefonisch via 088-214 58 65.

Gerelateerde Nieuws

  • SGS Nederland B.V.

Douglassingel 25,

, 1119 MC,

Schiphol, Nederland