Skip to Menu Skip to Search Contact Netherlands Websites & talen Skip to Content

Jesus Ocampo

Business Assurance Manager

Lagos, Nigeria

"Ik kan me goed herinneren hoe moeilijk het was toen ik net als data processor begon bij SGS, nu bijna 20 jaar geleden. Ik begon onderaan de ladder op het Manila Liaison Office (MLO) bij de afdeling economische zaken (die tegenwoordig Governments en Institutions Services heet), klom daarna binnen SGS op en werd uiteindelijk een expat. Ik wil duidelijk maken dat iedereen altijd succes kan behalen, op elke leeftijd en op iedere plaats, als zich de juiste kans voordoet. Je moet er hard voor werken en in jezelf geloven.

Bij mij begon het allemaal met mijn overplaatsing naar Lagos in Nigeria in januari 2008, voor een detachering van aanvankelijk zes maanden in het kader van een internationale opdracht om een back-office te organiseren binnen GIS. Dat vroeg om veel aanpassingsvermogen en was een ervaring die mijn leven veranderde. Toch behield ik mijn focus en had een positief gevoel over de alledaagse uitdagingen en ik keek uit naar de kansen die zich voordeden. Ik leerde zoveel mogelijk over de functie, het land, de taal, de inwoners en de cultuur door contact te zoeken met de lokale bevolking, niet alleen in de stad maar ook in andere delen van het land. Het is zeker een groot verschil met waar ik vandaan kom, maar een leven buiten je eigen 'vertrouwde omgeving' kan heel goed een enorme persoonlijke ervaring zijn.

Ook al is het leven als een expat over het algemeen bijzonder verrijkend, we moeten heel wat uitdagingen de baas worden als we verhuizen naar een ver en vreemd land. Leven in het buitenland en kennismaken met de lokale bevolking en expats met talloze verschillende culturele achtergronden kan een culturele shock zijn (en net zo goed leiden tot die chronische ziekte met de naam 'heimwee'). Alle expats en reizigers krijgen daar vroeger of later mee te maken, daar ben ik geen uitzondering op. Maar voor mij is alles ook erg betrekkelijk. Je kunt beter het onvermijdelijke accepteren, je niet ergeren over kleine ongemakjes en je leven gewoon genieten.

Ook al was ik gewend aan regelmatige zakenreizen voor buitenlandse opdrachten in het verleden en had ik de kans andere SGS-kantoren te bezoeken, is dit mijn eerste opdracht van lange duur in dit land dat rijk is aan olie en mijn eerste ervaring als een 'JJC' (Johnnie just come) Oyibo, ook bekend onder de benaming 'newbie white-man expat', zoals wij hier in Nigeria graag genoemd worden.

Ik woon en werk in Lagos, één van de dichtst bevolkte steden in West-Afrika. Het mag dan misschien niet de multiculturele levensstijl hebben van het VK, of Hong Kong en New York City, maar het heeft een heel aparte, eigen uitstraling.

Autorijden in Lagos is een kunst op zich! Ik omschrijf het als gecontroleerde chaos. Ik was perplex toen ik zag hoe dicht de auto's, tokombo's (plaatselijke bussen) en scooters (die okada's genoemd worden) hier op elkaar rijden zonder botsingen te veroorzaken. Ik kreeg de kans om uit eten te gaan met mijn plaatselijke collega's in één van de Naija-restaurants en genoot van amala, pounded yam, nkobi, Fufu, moi-moi, suya-vlees, egusi en pepersoep (een gangbaar, bijzonder kruidig Nigeriaans gerecht), allemaal weggespoeld met het plaatselijke bier. Ik genoot ook van een drankje met de naam 'Chapman' (een fruitdrankje bestaande uit sprite, sinaasappellimonade met prik, Angostura bitters en zwarte bessensap) terwijl we luisterden naar de lokale muziek van P Square en Wande Coal.

Er zijn nu drie jaar voorbij en binnenkort vertrek ik voor een nieuwe buitenlandse opdracht, maar één van de begroetingen die me het meest raakte bij mijn eerste aankomst in Lagos was 'You are welcome'. En ik heb me inderdaad altijd bijzonder welkom gevoeld, vanaf dat allereerste moment."
Juli 2011

Trevor Harden

Scanners Manager

Port Harcourt, Nigeria

"Toen ik jong was had ik geen flauw idee dat ik ooit een expat zou worden. Net als de meeste andere mensen wilde ik altijd al op reis en nieuwe plaatsen ontdekken. Maar de gedachte aan een leven in een nieuwe cultuur vond ik aanvankelijk angstaanjagend. Toch beschouw ik het nu als één van de beste beslissingen uit mijn leven.

Als expat was ik in staat een schat aan ervaring op te doen en een compleet andere levensvisie te ontwikkelen. Samenwerken en -leven met mensen uit een andere cultuur heeft me geleerd dat veel van wat ik normaal vind compleet afwijkt van wat andere mensen normaal vinden. Mijn manier om een bepaald probleem aan te pakken kan volledig anders zijn dan de manier waarop andere mensen het benaderen. Door deze fundamentele verschillen actief te beleven, kon ik mijn hele benadering van leven en werken aanpassen en verbeteren.

Ieder land en elke cultuur heeft z'n eigen unieke verschillen en pluspunten. Ik ben geboren en getogen in Engeland en ik houd nog steeds van mijn land. Maar nu ik zoveel van de wereld heb gezien, besef ik dat andere landen ook nog zoveel te bieden hebben.

Soms kent het leven als expat ook moeilijkheden, vooral nu ik getrouwd ben en een dochter heb. Maar dankzij de goede woonaccommodatie die ons beschikbaar wordt gesteld en de betaling van het onderwijs kunnen wij hier een goed leven leiden in een klimaat dat een stuk beter is dan in mijn vaderland. Doordat SGS deze kosten op zich neemt, kunnen wij ook meer geld sparen dan wanneer ik zou werken in mijn vaderland.

Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens mijn loopbaan kon werken in 5 verschillende landen op 3 continenten en ook nog verschillende andere kon bezoeken tijdens opdrachten van korte duur. Ik verheug me erop naar een ander land te verhuizen en een nieuwe uitdaging aan te gaan in 2012 of 2013."
Juli 2011

Andrei Koval

Contract manager

China

"Nadat ik drie jaar met expats had gewerkt, werd ik in 1996 zelf een expat, toen ik Oekraïne verliet en in China ging werken. Ik denk niet dat in die tijd twee werelden verschillender konden zijn.

Als expat ben je duur voor een bedrijf en moet je goed werk leveren. En het is moeilijk om goed werk te leveren als je je omgeving niet kent. Je leert al snel de gewoonten van het nieuwe land: lachen, praten, luisteren, rijden, eten, oordelen, en nog veel meer. Het belangrijkste is dat je accepteert dat de mensen anders zijn. En dat moet je snel leren, omdat je er anders uit ligt.

Het is alsof je beroemd bent. Nieuws over jou verspreidt zich razendsnel en collega's die honderd kilometer verderop wonen weten precies waar je mee bezig bent. Er wordt van je verwacht dat je je wereldkennis deelt met andere medewerkers. Ze willen graag weten hoe koud de winters in Siberië worden of hoe men daar luncht.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je aan het werk moet! Je kunt expats met vitamines vergelijken; essentieel om de zaken zo goed mogelijk te laten werken. Je kunt wel zonder (en uiteindelijk is dat ook de bedoeling), maar als ze doen wat er van ze wordt verwacht, laten ze een bedrijf achter van internationale klasse.

Alles bij elkaar genomen is dit een erg interessant leven en de meeste mensen zouden niet meer willen ruilen."
Juli 2011

Rob Parrish

Vice President

Fairfield, NJ, VS

"Vanaf september 1986 werkte ik in eerste instantie voor Industrial Services als een NDT technicus in Australië en woonde 3 jaar in Karratha, West-Australië. Vervolgens werd ik in dezelfde regio verantwoordelijk voor stralingsveiligheid. Toen de LNG-raffinaderij in Karratha opgestart was, keerde ik terug naar Perth om te beginnen als regionaal Qualitest supervisor voor West-Australië .

In 1991 werd ik overgeplaatst naar Adelaide in Zuid-Australië, waar ik de functie van Senior radiograaf/Contract supervisor bekleedde. Ik kreeg de gelegenheid om een cross training in Oil, Gas & Chemicals, Minerals en Agriculture te volgen en werd de coördinator voor Governments & Institutions Services voor Zuid-Australië. In deze periode gaf SGS mij de kans om een managementopleiding te volgen en uiteindelijk werd ik de supervisor van Engineering Inspection Services (EIS) voor niet-destructief onderzoek in Zuid-Australië en het Noordelijk Territorium .

In 1993, heb ik SGS International Certification Services Pty Ltd in Zuid-Australië opgezet en ging ik me meer bezig houden met algemeen management. In 1995 werd ik business manager voor zowel onze dienstverlening rondom voedselbewaking voor de Zuid-Australische overheid als voor onze diensten op het gebied van certificering. In 1996 werd ik business manager in Zuid-Australië .

In 1997 kreeg ik de fantastische kans om met SGS naar Vietnam te gaan als business manager voor CTS, Industrial en GIS. In 2004 werd ik de managing director van ons bedrijf in Vietnam en daarnaast werd ik de vice president van het bedrijfonderdeel CTS Global Food .

Ik bleef acht jaar in Vietnam, de acht beste jaren uit mijn leven. In 2005 kreeg ik een nieuwe uitdaging, die me naar Indonesië bracht, als managing director van de Indonesche operationele tak. Aan het eind van 2008 vroeg SGS of ik naar de VS overgeplaatst wilde worden om managing director te worden van CTS VS. Daar werk ik nu nog, en daarnaast ben ik nog steeds de vice president van CTS Global Food .

Ik moet zeggen dat de kansen die SGS mij geboden heeft op professioneel maar ook op persoonlijk gebied fenomenaal zijn geweest. Ze hebben me gecoacht en externe persoonlijke ontwikkeling geboden, inclusief een korte cursus "Leiden voor prestaties en groei" aan het internationale instituut voor management in Zwitserland. SGS heeft me niet alleen ondersteund, maar mijn ontwikkeling aangemoedigd. Ik heb het geluk gehad dat ik bijna 25 jaar binnen SGS heb gewerkt in verschillende functies en in verschillende landen. Ik zou die ervaringen voor geen goud gemist willen hebben."
Juli 2011